Stedenband Werkgroep KeMoPoDiDe gemeenten Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele hebben een stedenband met drie gemeenten in Senegal : Keur Moussa, Pout en Diender ofwel KeMoPoDi. Deze regio ligt in het westen van Senegal, op zo’n 50km van de hoofdstad Dakar, in de regio Thiès.

In 2008 werden de eerste stappen gezet naar een stedenband. Twaalf inwoners van de LoWaZoNe-gemeenten reisden toen naar Senegal waar ze kennis maakten met de bestuurders en inwoners van KeMoPoDi. In maart 2011 werd de samenwerking officieel door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Sindsdien werden vele projecten uitgewerkt, reisden delegaties heen en weer en werden de banden versterkt. In 2018 bestaat onze vriendschap 10 jaar.

De stedenband is enkel mogelijk door de inzet van de vrijwilligers van de Werkgroep KeMoPoDi. Deze werkgroep is een onderdeel van de Intergemeentelijke Mondiale Raad ZON. De werkgroep volgt de projecten in KeMoPoDi op en sensibiliseert over de stedenband in de gemeenten Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele.

We werken samen met de NGO GRAIM in Thiès. Zij volgen de projecten op ter plaatse en rapporteren naar ons.

LoWaZoNe en KeMoPoDi werken samen rond onderwijs, gezondheid en afvalbeheer.

Thema's

Onderwijs


Zes basisscholen in Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele hebben een partnerschool in Senegal.


Gezondheidszorg


Gezondheidszorg is een grote bezorgdheid in Senegal. De Vrienden van KeMoPoDi, een groep vrijwilligers uit de LoWaZoNe, zet zich in voor gezondheidsprojecten in onze partnerregio. Lees meer over hun werking.


Afvalbeheer


De IV LMB (Intergemeentelijke Vereniging Lokaal Mondiaal Beleid) LoWaZoNe steunt een project rond afvalbeheer in het dorp Thor dat eind 2017 van start ging. Afval is een groot probleem in onze partnerregio: er bestaat geen ophaal-of recyclagesysteem waardoor het vuilnis op straat wordt gedumpt en ziekten veroorzaakt. Het milieucomité van Thor wil dit probleem aanpakken. Door sensibilisering van de inwoners en een regelmatig ophaalsysteem wordt het afval op een duurzame manier beheerd en verbetert de levenskwaliteit van de inwoners. Volg het verloop van het project hier op de website!